Snydt!

 
tirsdag D. 10. april 2018, kl. 15.32
Tre talentelever har snydt deres klassekammerater i en blindtest for at undersøge effekten af energidrikke. For passer det, at energidrikke giver et kick, eller er det mon ren indbildning?

De tre talentelever - Samuel, Agnete og Martin fra 2.y - har selv designet deres forsøg, som de gennemførte tirsdag formiddag. Her brugte de deres klassekammerater som forsøgskaniner og havde bildt dem ind, at de skulle smage to forskellige energidrikke og teste, hvilken én der virkede bedst. I virkeligheden var der kun energidrik i halvdelen af glassene. Den anden halvdel var hjemmebrygget af talenteleverne, der havde mikset sig frem til en placebo med smag af Red Bull.

Forsøgspersonerne blev bedt om at tage en test på nettet - før indtagelsen af den hemmelige væske, og igen en halv time efter de havde tømt glasset. Testen skulle måle deres reaktionstid og koncentrationsevne, fx blev de udfordret i at huske tal, ord og mønstre, og deres reaktionsevne blev også sat på prøve.

Selve væsken var forklædt i anonyme glas, så ingen kunne se, hvem der skulle drikke hvad. Desuden blev forsøget udført som en dobbelt blindtest, hvor kun én person skænkede op, mens de to andre - helt uvidende om indholdet - serverede glassene for forsøgspersonerne, så de ikke kom til at påvirke resultatet.

Og resultatet? Ifølge Agnete var de på forhånd skeptiske og tvivlede på, at de ville kunne måle nogen effekt. Om de får ret, vil vise sig, når eleverne har behandlet deres empiri. Mandag d. 23/4 skal de mødes med de andre talentelever fra ”Sundhed, naturvidenskab & teknologi”, der har lavet lignende forsøg. Mødet foregår på Støvring Gymnasium, hvor eleverne skal fremlægge deres resultater på posters og sammenligne deres forsøgsresultater med hinanden.

Læs mere om gymnasiets talentpleje her.

Talentelever laver forsøg