Religionernes dag

 
torsdag D. 01. februar 2018, kl. 16.21
Er der liv efter døden? Det var det store spørgsmål torsdag, da gymnasiet holdt Religionernes Dag, hvor eleverne mødte repræsentanter fra bl.a. buddhismen, Jehovas Vidner, folkekirken og Ateistisk Selskab.
Af Mette Brandt-Petersen

Religionernes Dag lagde hårdt fra start med et vanskelig spørgsmål: Hvad er et rigtigt menneske? I salen lyttede eleverne til et oplæg af etiker Jes Lynning Harfeld, der fortalte om menneskelig optimering og tidens tendens til at udskyde døden og forlænge livet. Og selvom det måske lyder som det rene science fiktion, fastslog forskeren, at ”fremtiden er nu”. Eksemplerne var mange lige fra brugen af kontaktlinser, doping og plastikkirurgi til det britiske luftvåben, der tilbyder øjenoprerationer for at optimere piloternes nattesyn. Den nye teknologi giver os værktøjer til at forbedre os selv, men hvor langt skal vi gå i jagten på det perfekte - og måske evige - liv?

Spørgsmålet blev hængende i luften, mens eleverne blev sendt ud for at møde repræsentanter fra forskellige trosretninger og høre om deres syn på livet og døden.

Modsætninger mødes

Ud over Jes Lynning Harfeld mødte eleverne repræsentanter for den nordiske asatro, folkekirken, buddhismen, Jehovas Vidner, islam, Scientology, hinduismen og ateistisk selskab. Som noget nyt var repræsentanterne sat sammen parvis, så deres synspunkter blev sat i perspektiv.

At det var vidt forskellige verdener, der mødtes, var tydeligt alle steder. I ét lokale skulle eleverne starte med at meditere sammen med Maria, der gav et indblik i buddhismen, og herefter tog Heidi og Lise fra Jehovas Vidner over med bibelcitater og videoer om deres tro.

Et andet sted på gymnasiet strålede Jesus på korset side om side med et stort drikkehorn på katederet. Her startede den lokale præst Lili med at fortælle om folkekirkens syn på livet og døden og de kirkelige ritualer, der finder sted i forbindelse med dåb og begravelse. Derefter fik Loke Troldravn fra den nordiske asatro ordet, og han startede med at skænke mjød i drikkehornet og demonstrere ritualet, hvor alle drikker af hornet. Og mens han fortalte om sin tro, blev hornet sendt rundt i lokalet, så eleverne kunne smage på ”gudernes drik”.

Jamen hvorfor…?

På forhånd havde Religion B-eleverne lavet brochurer med spørgsmål, der kunne hjælpe debatten i gang, men det viste sig at være helt overflødig. Alle repræsentanter var ivrige efter at fortælle om deres livssyn - og eleverne var ivrige efter at spørge.

- Hvorfor accepterer Jehovas Vidner organdonation, når I ikke tager imod blod?
- Mange finder mening i deres tro - hvor finder du meningen i livet, når du er ateist?
- Mennesket er et åndeligt væsen ifølge Scientology - hvordan mærker du, at du er et åndeligt væsen?

Interessen var stor, og der blev lyttet intenst, mens snakken faldt på både dommedag, synd, tilgivelse, samvittighed, karma, paradis og meget andet. Det gav alt sammen stof til eftertanke, fortalte Silje (3.a) bagefter:

- Det har været mega spændende at høre de forskellige synsvinkler og få indblik i andre trosretninger. Dét, der har gjort størst indtryk på mig, er Jehovas Vidner, som mange nok har svært ved at sætte sig ind i. Jeg er selv opvokset i et kristent hjem, og deres udlægning af biblen er langt fra dét, jeg er vokset op med.

Da Religionernes Dag til sidst blev evalueret, var mange enige i, at det havde været ”sygt spændende”. Der var kun et kritisk punkt: Tiden var gået alt, alt for stærkt, og der var slet ikke tid til at få svar på de mange spørgsmål.

Religionernes dagReligionernes dagReligionernes dagReligionernes dag