Slut med forbudt

 
torsdag D. 12. april 2018, kl. 11.25
Torsdag havde gymnasiet besøg af Morten Elsøe, der er sundhedsdebattør og medforfatter til bogen ”Slut med forbudt”. Han opfordrede til at droppe de urealistiske madkrav og begynde at spise med god samvittighed.

Slutningen af 90’erne var præget af en fedtforskrækkelse, hvor fx kogebogsforfatteren Anne Larsen vaskede fedtet ud af hakket oksekød. Herefter skyllede Atkins-kuren ind over landet og dikterede masser af pølser og bacon. Kort efter blev den kendte kostpyramide vendt på hovedet med LCHF-bølgen (Low Carb High Fat). Så skulle man pludselig tygge på stenalderkost, og så er det plantebaseret kost, der er det nye sort. Så må man ikke spise fedt, så er sukker afhængighedsskabende, så er gluten det rene gift og så…

Der er ikke noget at sige til, at mange er snotforvirrede og har kronisk dårlig samvittighed over at sætte tænderne i det forkerte, lød det fra Morten Elsøe. I dagens fællestime udpegede han de mange urealistiske madkrav og punkterede alle sundhedsmyterne. Især langede han ud efter de sociale medier, hvor det er skræmmende nemt at komme med udokumenterede påstande, mens det er svære at tilbagevise dem igen.

Ifølge Morten Elsøe er det vigtigt at huske nuancerne - intet er sort-hvidt og sundt-usundt. Derimod afhænger det af mængde og kontekst, og dermed understregede han, at dét der er godt for den ene person, ikke nødvendigvis er godt for den anden.

Herefter var der tid til spørgsmål, og spørgelysten var stor. Hvorfor kritisere de sociale medier, når Morten Elsøe selv er aktiv på Twitter, Facebook og Instagram? Og er hans bog ”Slut med forbudt” ikke bare endnu en fiks idé i rækken af sundhedsmyter? Morten Elsøe forsvarede sig og fortalte, at han føler, at det er vigtigt at være til stede på de sociale medier for at give et kvalificeret modspil til de usunde sundhedsidealer og myter. Desuden giver han ikke et svar på, hvad der er det rigtige og forkerte, som sundhedsmyter gør, men opfordrer i stedet til refleksion og sund fornuft.

Morten Elsøe er forfatter og kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi. Derudover er han også medforfatter til bestsellerbogen ”Slut med forbudt”, der er skrevet i samarbejde med Morten Svane. Vil du vide mere om hans syn på kost og sundhed, kan du finde ham her:

Morten Elsøe