Klog på unge

 
onsdag D. 19. september 2018, kl. 15.32
Hvad ved forskere på et universitet om det at være ung? Faktisk en helt masse! Det viste sig onsdag eftermiddag, hvor gymnasiet havde besøg af tre oplægsholdere fra Center for Rusmiddelforskning.

Hele første årgang var inviteret til fællestimen, der havde overskriften ”Livskvalitet - rusmidler, fest & studieliv”. Her ville tre forskere dele deres viden om unge - som de havde fået fra de unge selv - med de unge.

Første taler var Thomas Friis Søgaard, der har forsket i det udvidede restaurationsforbud i Aalborg, hvor han havde interviewet unge forbudsdømte. Herigennem havde han fået indblik i, hvordan de havde oplevet at få et forbud - og om forbuddet overhovedet havde virket efter hensigten. Det viste sig, at mens politi og politikere fremhævede forbuddet i det aalborgensiske natteliv som en succes, der skabte øget ro og tryghed, var der også en bagside. Mange havde systematisk overtrådt deres forbud, og det havde også haft uheldige konsekvenser som fx spritkørsel til andre byer.

Herefter fortalte Mie Birk Jensen om sit studie i unge og fest. Gennem en række interviews havde hun fået indsigt i, hvad unge kvinder synes om at gå i byen, flirte, score og have sex, når man er fuld. Det viste sig, at oplevelsen enten ender som en sjov historie, man griner af sammen med vennerne, eller også fortryder de, hvad der er sket. Mie understregede over for eleverne, at vennerne spiller en vigtig rolle. Vennerne kan både være med til at passe på hinanden, og de kan være med til at bryde normerne og gøre det lettere at fortælle, hvis man har haft en ubehagelig oplevelse.

Den sidste forsker var Jeanett Bjønness, der fortalte om sin forskning i unges brug af præstationsfremmende medicin under deres uddannelse. Hun havde fundet ud af, at ”den akademiske doping” benyttes for at kunne håndtere pres, men at det opleves forskelligt i forhold til køn. Er det snyd eller et udtryk for høje ambitioner? Er det nødvendigt for ikke at falde igennem, eller indtages det for at kunne booste sin performance? Svarene afhænger ifølge Jeanett af, om man spørger kvindelige eller mandlige studerende.

Herefter skulle eleverne hive deres mobiltelefoner frem, og de kunne nu stille spørgsmål anonymt. Forskerne svarede på spørgsmålene, der kom vidt omkring: Er det voldtægt, hvis pigen fortryder bagefter? Er det kun piger, der har ubehagelige oplevelser med sex og druk? Hvilke tiltag skal man sætte ind for at undgå narko i nattelivet?

Nysgerrig efter at vide mere?

Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet har udgivet en særudgave af Magasinet STOF, som du kan finde her. I magasinet kan du blandt andet læse artikler om unge, stoffer og alkohol skrevet af både forskere og unge, og du kan også læse et interview med Sara Bovin, der er radiovært på ”Tværs”.

Fællestime om livskvalitet