Bruxelles inspirerer

 
torsdag D. 11. maj 2017, kl. 13.41
Lærerne i Samfundsfag har været i Bruxelles og er blevet klogere på terrorister, Margrethe Vestagers kamp mod Apple, og hvad nordjyske virksomheder kan få ud af EU’s store pengekasse.
Af Karen Wessel Fyhn

- Vi fik mange oplevelser, der kan bruges i vores undervisning. Blandt andet vores besøg i den socialt belastede bydel, Molenbeek, der er berygtet for at udklække terrorister.

Ordene kommer fra Søren Jørgensen, der er positivt overrasket over at se, hvor meget der faktisk bliver gjort for at ændre på problemerne i Molenbeek.

- Vi så eksempler på projekter og snakkede med en af de lokale, der fortalte, hvad der bliver lavet for at gøre noget ved tingenes tilstand. Blandt andet projekter til unge, der er i farezonen for at blive medlem af yderligtgående organisationer. I det hele taget gøres der meget ud af at inddrage beboerne og få dem til at tage et socialt ansvar for det område, de selv er en del af.

De lokale myndigheder er lige så engagerede. Der bliver bygget nye boliger og gjort meget for at tiltrække andre befolkningsgrupper. For eksempel får middelklassefamilier reduktion på deres boligkøb, hvis de flytter til området.

Kommer EU Danmark ved?

Lærerne overværede også en debat i Parlamentet og fik en snak med et af de danske medlemmer, Margrethe Vestager, der er EU´s konkurrencekommissær. Rådgiveren for Margrethe Vestager fortalte lærerne om de store sager, der arbejdes på for øjeblikket: Overholder de store virksomheder som fx Apple lovene i EU-landene? Og hvordan sikrer man, at EU-landene får de penge i skat, de egentlig har krav på?

- Det var inspirerende at høre mere om, hvad der arbejdes med i EU kommissionen og EU-parlamentet. Det hele giver et indblik i, hvor stort et system EU egentlig er, fortsætter Søren.

Mødet med en gruppe nordjyske lobbyister, der skaffer EU-midler hjem til nordjyske virksomheder og offentlige institutioner i Nordjylland, gav stof til eftertanke.

- Deres erfaringer viste os, at EU ikke bare er et stort spøgelse, der er til besvær. Vi kan faktisk få noget ud af vores medlemskab, hvis vi aktivt engagerer os, fortæller Søren.

Samf faggruppe i Bruxelles