Krig på skemaet

 
onsdag D. 09. november 2016, kl. 14.23
Mads Silberg er en kendt kritiker af den danske krigsindsats i Afghanistan. Onsdag besøgte han gymnasiet og fortalte om hverdagen for de udsendte soldater og om krigens personlige og familiære konsekvenser.
Af Mette Brandt-Petersen

Det blev en usædvanlig barsk oplevelse, da Mads Silberg var udsendt i Helman Provinsen med det 9. danske hold i et halvt år. Holdet mistede fem personer og oplevede flere sårede end de otte foregående hold tilsammen.

I fællestimen fortalte Mads Silberg, at han hjemmefra havde været naiv og troet, at han rejste til Afghanistan for at løse en vigtig opgave og skabe ro i landet. Som CIMIC-officer skulle han være med til at vinde lokalbefolkningens tillid og støtte for derigennem at svække Talibans magt i området. Men sådan gik det ikke. I stedet mødte han en lokalbefolkning, der ikke så Taliban som fjenden, men derimod forsøgte at bekæmpe de danske soldater med vejsidebomber.

Mads Silberg berettede om en barske hverdag, hvor patruljeringen i området blev forvandlet til en livsfarlig ”jorden er giftig” med vejsidebomber og risiko for at blive sprængt i stykker ved næste skridt. Om at kæmpe mod fjenden, der ofte viste sig at være unge fyre på alder med hans egne børn hjemme i Danmark. Og om de psykiske mén, der fulgte hjemme i Danmark.

Til sidst kunne eleverne fyre med skarpe spørgsmål: Har krigen været det hele værd? Hvad skete der egentlig med de afghanske fanger? Hvordan havde du det med, at andre ønskede dig død? Og skal du udsendes igen? Efter fællestimen fortsatte Mads Silberg med at svare på spørgsmål, da han besøgte forskellige klasser, som gerne ville høre mere om hans oplevelser og kritiske holdninger til at sende danske soldater i krig.

Mads SilbergDu kan læse mere om Mads Silberg og hans foredrag ”Vores krig” på Facebook.